Kulki mocy Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska, trenerka, dietetyczka i mama, to mistrzyni prostoty i zdrowia. Jej domowe kulki z daktyli są prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla tych, co chcą przekąsić coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Przepis jest tak banalny, że zrobisz go z zamkniętymi oczami – oczywiście po treningu...

Składniki:
- 3/4 garści daktyli suszonych niesiarkowanych
- 3/4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- 3/4 łyżki mąki kokosowej odtłuszczonej
- 5 sztuk orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Daktyle suszone zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut.
- Bezglutenowe płatki owsiane zmiel na mąkę w blenderze lub młynku.
- Odsącz daktyle i zblenduj je z zmielonymi płatkami owsianymi na gładką masę.
- Do masy dodaj mąkę kokosową, mąkę owsianą i posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Uformuj z masy kulki – wielkości zależy od Ciebie! Odstaw kulki do lodówki na około 2 godziny, żeby stężały.
Słodkie kulki to już niemal kultowa przekąska! Zresztą wcale mnie to nie dziwi. Są proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Sprawdzą się jako coś na ząb w okolicach treningu, ale też jako alternatywa dla wysokoprzetworzonych słodyczy. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, korzystając ze swoich ulubionych składników
- podkreśla Lewandowska.

Kulki mocy Anny Starmach
Anna Starmach, jurorka „MasterChefa” i królowa domowej kuchni, stawia na coś bardziej dekadenckiego. Ania nie boi się miksować smaków i bawić się teksturą – tu nie ma nudy, jest za to mnóstwo frajdy i... trochę więcej kalorii.

Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku
- 1łyżka nasion chia Purella
- 1łyżka jagód goji Purella
- 1łyżka miechunki Purella
- 1łyżka babki płesznik + babki jajowatej Purella
- 1łyżka suszonej morwy Purella
- szczypta soli himalajskiej Purella
Przygotowanie:
- Orzechy zmiel bardzo drobno w blenderze lub młynku do kawy. Przesyp do miski.
- Dodaj nasiona chia, babkę płesznik + babkę jajowatą, sól himalajską. Posiekaj jagody goji, miechunkę i morwę. Dodaj do miski.
- Daktyle zmiksuj i dodaj do pozostałych składników.
- Masę wymieszaj, lep kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w kakao, chia lub sezamie.
Szybka i zdrowa przekąska zaspokoi Twój apetyt na słodycze!
- zapewnia Starmach.

Które kulki wygrywają?
Jeśli stawiasz na zdrową energię, prostotę i wsparcie dla aktywnego stylu życia, kulki Lewandowskiej z daktylami, płatkami owsianymi i orzechami będą strzałem w dziesiątkę.

Natomiast jeśli wolisz intensywny smak kakao i szybką przekąskę, która zaspokoi ochotę na coś słodkiego, daktylowe kulki Starmach mogą okazać się Twoim faworytem.
Obie wersje mają swoje atuty – Lewandowska kusi lekkością, Starmach wyrazistością.
Ty decydujesz, który przepis bardziej Ci pasuje!