Walentynki, czyli święto zakochany przyjęło się w Polsce już lata temu. Zakochane pary obdarowują się wtedy prezentami, mówią sobie miłe słowa a wieczory spędzają na wspólnych, romantycznych kolacjach. Są i przeciwnicy tego święta, którzy twierdzą, że miłość powinno się okazywać przez cały rok.
Walentynki według Gessler
Niemniej - pomysł na spędzenie miło czasu - tego dnia - podrzuciła także Magda Gessler, znana restauratorka i twarz programu "Kuchenne Rewolucje".
Jak naprawdę wygląda Magda Gessler? Zdjęcia gwiazdy „Kuchennych rewolucji” dają do myślenia
Właścicielka wielu restauracji przygotowała specjalną ofertę walentynkę w jednej ze swoich miejscówek - "U Fukiera" w Warszawie.
Menu składa się z pięciu dań i zostało przygotowane w dwóch wariantach. W myśl zapowiedzi m.in. w mediach społecznościowych restauracji, każdy z przygotowanych dań, ma dostarczyć smakoszom niezapomniane wrażenia. Kulinarne, rzecz jasna. Lista przysmaków została przygotowana przez samą Magdę Gessler, jak i szefa kuchni - Szymona Gołofita.
Trzeba przyznać - analizując menu, wysnuwa się jeden wniosek - totalny miks!
W walentynkowej ofercie "U Fukiera" znajdziemy pozycje takie jak (przytaczamy menu nr 1):
- koktajl mango-awokado z krewetką,
- aksamitny krem ze szparagów i szpinaku z nutą chili, obsypany chrustem z pora, oprószony pudrem z bekonu, do tego kawior ze słodkiej marchwi
- comber z sarny na kremowym purée z selera i karczochów i aromatycznym demi glace z palonych warzyw z dodatkiem jeżyn, w towarzystwie grzybów i jarmużu
- filet z jesiotra na makaronie z sepią, muśnięty miłosnym sosem z ostryg i muli, do tego pocałunek brokułów dekorowanych czerwonym kawiorem
- i na deser: słodkie serce pełne truskawkowej rozkoszy z płynną niespodzianką w środku
Tak jak pisaliśmy, jest też wariant II, który zawiera:
- tańczącą salsę z mango i awokado z ostrą papryką i pieczonym bakłażanem ukrytym pod pianką z pomarańczy
- aksamitny krem ze szparagów i szpinaku z nutą chili, obsypany chrustem z pora, do tego kawior ze słodkiej marchwi
- warzywny szaszłyk z grzybami shitake na delikatnym musie z selera i aromatycznym demi glace z palonych warzyw z wiśniową pianką i płatkami róż
- suszone pomidory, aromatyczny czosnek, szpinak i kruszone tofu z pistacjami splecione makaronem
- mocno owocowy sorbet na galaretce z wina i czerwonych owoców oblany karmelem z brandy
Brzmi smakowicie? Za taką "przyjemność" restauracja Gessler chce 390 złotych za osobę. Dużo/mało? Dajcie znać w komentarzach!