Kto by pomyślał, że Małgorzata Kożuchowska w kuchni wykazuje się taką samą przebojowością, jak na scenie? Słynna aktorka postanowiła podzielić się ze światem swoim przepisem na letnią sałatkę zapewniającą moc wartości odżywczych i witamin.
Jak wyjawiła w wydanej niedawno książce "Pamiętam ten smak", przepis na nią przekazała jej mama, a pysznym daniem zajadała się od najmłodszych lat...
Jej głównym składnikiem są pomidory malinowe, które cechuje nie tylko doskonały smak, ale i rewelacyjne działanie zdrowotne; obfitują w Witaminę C, witaminę A, błonnik oraz potas, który choćby reguluje ciśnienie krwi i wspomaga prawidłową pracę serca.
Do rzeczy – letnia sałatka Małgorzaty Kożuchowskiej jest nie tylko przepyszna, ale i banalnie łatwa do zrobienia. Jej składnikami są:
4 duże pomidory malinowe,
4 jajka,
1 średniej wielkości cebula,
4 łyżki majonezu,
Oraz pieprz i sól do smaku.
Zgodnie z przepisem, należy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, następnie pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i również skroić na kostkę. Do tego należy (nie za drobno) posiekać całą cebulę, a następnie wymieszać wszystko w misce z majonezem oraz dosolić i dopieprzyć wedle smaku. Smacznego!
Przepis znajduje się w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób", która została wydana dzięki staraniom Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka.