Rogale świętomarcińskie to tradycyjny poznański wypiek, przygotowywany z okazji Dnia Świętego Marcina. Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Rogal z białym makiem nie zawsze jednak posiada certyfikat, tak jak ten, który dostaniemy w cukierni Magdy Gessler i jej córki Lary.

Ceny wypieków znanej restauratorki od lat niezmiennie szokują. Gessler twierdzi jednak, że na cenę składają się wysokie koszty produkcji i ceny naturalnych składników. Rogale z "Słodkiego Słonego" przygotowywane są na maśle, z dużą ilością bakalii i białego maku.
Już w zeszłym roku cena wypieku w cukierni restauratorki wprawiała w osłupienie, w tym roku jednak rogale Magdy Gessler są jeszcze droższe.

Za rogala bez certyfikatu, za to z naturalnych składników, zapłacimy u niej 39 zł. To o 4 zł więcej niż w zeszłym roku.
To nie pierwszy raz, kiedy ceny w cukierni "Słodki Słony" wprawiają w osłupienie. W tłusty czwartek, za pączki spod ręki Magdy Gessler trzeba było zapłacić 23 złote. Restauratorka jednak nie przejmowała się falą krytyki.

Nie żyjemy w PRL-u. To są moje pączki, moja cukiernia i moje ceny
- oceniła.








Dołącz do dyskusji!
Podziel się swoją opinią o artykule
💬 Zobacz komentarze