Z Chicago do Castel Gandolfo
Restauratorzy z Chicago zostali wybrani przez Watykan, aby poprowadzić jedyną i ekskluzywną restaurację w Borgo Laudato Si, w papieskiej posiadłości o powierzchni 135 akrów, godzinę drogi od Rzymu. Restauracja zostanie otwarta na wiosnę przyszłego roku.
Restauracja ma opierać się na filozofii z pola do stołu. Ma być integralną częścią ekologicznego i edukacyjnego projektu. Menu ma opierać się na lokalnych, sezonowych produktach, w tym warzywach i owocach pochodzących z ogrodów i pól uprawnych znajdujących się na terenie kompleksu. Będzie to głównie kuchnia włoska, z międzynarodowymi wpływami. W tym z Chicago, gdzie Leon XIV się urodził i z Peru, gdzie pracował jako misjonarz.
Celem restauracji, podobnie jak całego kompleksu, jest promowanie idei zrównoważonego rozwoju i ekologii, zgodnej z encykliką papieża Franciszka Laudato Si'
Okazja życia. Z Chicago do Castel Gandolfo, to historyczne partnerstwo przenosi włoską kuchnię +z pola na stół+, z globalnymi wpływami, do jednej z najświętszych i najbardziej historycznych posiadłości na świecie.
- napisali restauratorzy.

Dwóch utytułowanych restauratorów
Kucharz i restaurator Art Smith jest dwukrotnym laureatem nagrody Jamesa Bearda. Jest właścicielem lokali w Chicago, Atlancie i Waszyngtonie. Prowadzi też programy kulinarne. Przez 10 lat był osobistym kucharzem gospodyni talk showów Oprah'y Winfrey, a także gotował dla dwóch gubernatorów stanu Floryda.
Sztuka gotowania i akt karmienia ludzi jest najbardziej angażującym i najbardziej pamiętnym sposobem na nawiązanie kontaktu z ludźmi
- mówi Smith.
Z kolei Phil Stefani jest restauratorem od 1980 roku. Rozpoczął od Stefani’s, wspólnego lokalu ze swoim wujkiem Leo. Aktualnie wraz z żoną i dziećmi ma 10 restauracji na terenie Chicago.