Niepokojące wyniki badań
Obie trenerki – Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska – od lat budują swoje fit imperia, przekonując Polaków do zdrowego stylu życia. Ich produkty – batoniki, musli czy liofilizowane owoce – uchodzą za zdrowe alternatywy dla słodyczy. Tymczasem – jak ujawnił Pudelek, powołując się na wyniki badań Fundacji Pro-Test – część z nich może wcale nie być tak „czysta”, jak sugerują reklamy.
Zgodnie z raportem Fundacji, przeprowadzonym w laboratorium Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach, przebadano dziewięć popularnych przekąsek marek BeRaw! (Ewa Chodakowska), Purella Superfoods i Foods by Ann (Anna Lewandowska).

Najwięcej substancji wykryto w batonie "BeRaw! Kids" o smaku gumy balonowej, w którym odnotowano aż 11 różnych pestycydów, w tym acetamipryd – środek o potencjalnym działaniu neurotoksycznym.
„To prawdziwy koktajl chemiczny, którego łączny wpływ na zdrowie nie został dokładnie zbadany”
– czytamy w raporcie.
W produktach marki Foodsby Ann również wykryto ślady pestycydów. W batonie Energy Simple Bar Truskawkowy stwierdzono siedem związków chemicznych, a w bezglutenowych ciasteczkach – malation, pestycyd wycofany w Polsce z powodu toksyczności.

Luka w przepisach
Eksperci zwracają uwagę, że choć ilości pestycydów w poszczególnych składnikach nie przekraczają norm, prawo unijne nie reguluje limitów dla gotowych, wieloskładnikowych produktów, takich jak batoniki czy musli. W efekcie, jak podkreśla Fundacja Pro-Test, konsumenci mogą nieświadomie spożywać kombinacje substancji, których łączny wpływ na organizm nie został zbadany.
Po publikacji raportu Fundacji Pro-Test i informacji ujawnionych przez Pudelka, redakcja otrzymała stanowisko FoodWell, producenta batonów BeRaw! i produktów Purella Superfoods:
„W odniesieniu do informacji zawartych w artykule Pro-Test, pragniemy podkreślić, że wszystkie produkty marek BeRAW oraz Purella Superfoods są wytwarzane z surowców pochodzenia naturalnego, których uprawa, jak większości surowców roślinnych na świecie, może wymagać stosowania środków ochrony roślin w celu zapewnienia bezpieczeństwa upraw przed szkodnikami i chorobami. Wykorzystywane pestycydy muszą spełniać rygorystyczne wymogi prawne, a ich pozostałości przedstawione są w obowiązującym Rozporządzeniu (WE) nr 396/2005. Jest to Rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności. Każdy z naszych dostawców potwierdza zgodność dostarczanych surowców z tymi regulacjami poprzez odpowiednie oświadczenia, wyniki badań laboratoryjnych i akceptację specyfikacji surowców. Dodatkowo, zgodnie z wewnętrznym harmonogramem badań, regularnie zlecamy je dla surowców w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych, w tym w kierunku pozostałości pestycydów. Wyjaśniamy i podkreślamy, że wskazane w artykule substancje są dopuszczone do stosowania w żywności, a ich pozostałości mogą występować w produktach spożywczych. Bezpieczeństwo konsumentów i jakość naszych produktów zawsze pozostają dla nas najwyższym priorytetem”.
Na moment publikacji artykułu Pudelka, Anna Lewandowska nie odniosła się publicznie do wyników badań.

 
      












 
       
                  ![Kameralna impreza u Lewandowskich. Kto pojawił się na urodzinach Roberta? [ZDJĘCIA]](/content/images/size/w1000/format/webp/2025/08/collage--74-.jpg) 
                   
                   
                   
                   
                  
Dołącz do dyskusji!
Podziel się swoją opinią o artykule
💬 Zobacz komentarze